Jan Meijer Toernooi

Na het overlijden van oud-secretaris Jan Meijer in juli 2009 zijn er verschillende ideeën naar voren gebracht om deze echte verenigingsman voor altijd aan de club te binden. In 2010 werd daarom de aftrap gegeven van het Jan Meijer Toernooi welke is bedoeld voor (oud) 1e elftalspelers en begeleiders van de VV Grijpskerk.

Daarna volgden 2011, 2012, 2013, 2014, 2016 en in 2018 was alweer de laatste editie. Om verschillende redenen waren we meerdere malen genoodzaakt het toernooi te annuleren. De laatste paar maal door Corona.

In 2023 is het dus alweer 5 jaar geleden dat we elkaar zagen en we hopen dan ook van harte dat deze 8e editie gewoon door kan gaan! De datum is inmiddels gekozen: zaterdag 10 juni 2023.

De huidige commissie bestaat uit; Goffe Venema, Jelle Zijlstra, Dick Tillema en Jan Wieger de Wit, Harry Meijer en Tiny Klunder-Meijer.

Ook (oud)speler en/of begeleider van het 1e elftal van de vv Grijpskerk maar (nog) geen uitnodiging ontvangen? U van harte welkom, opgave kan via e-mailadres jmttoernooi@gmail.com. Verhuisd maar vergeten door te geven? Nieuw e-mailadres? Stuur ook dan even een berichtje naar jmttoernooi@gmail.com.

De eerste aanmeldingen zijn binnen:

Jan Dunning | Jan-Jacob Posthumus | trainer Henk Polman | Jorn vd Wilt | Harry Meijer | Jan Meijer | Dirk Jan Postma | Harry Boonstra | Erik Doesburg | Jelle Schoenmaker | Joost Schoenmaker | Dennis Banga | Klaas Banga | Wouter Postma | Luuk Schreurs | Wilco Noordhof | Kasper Klunder | Ramon Cruiming | Cor Meijer | Bernard Steenbergen | Marco Brander | Jan Bosman | Arie Oosterhuis | Johan van der Veen | Nico Roorda | Jan Peter Steenbergen | Bert Posthumus | Rick Doesburg | 

Succesvol 1e lustrum Jan Meijer Toernooi

janmeijertoernooi-2014

Zaterdag 24 mei kan in de geschiedenisboeken van de VV Grijpskerk worden bijgeschreven als een zeer succesvolle maar vooral erg gezellige dag. Maar liefst 80 genodigden en andere belangstellenden begonnen de dag met het ophalen van herinneringen. Rond twaalven was alle aandacht gericht op Henk de Boer, oud-1e elftalspeler van Grijpskerk, die met leuke anekdotes de lachspieren danig op de proef stelde. Na de lunch werd Siemen van Asperen in het zonnetje gezet door voorzitter van der Hoek. Siemen nam afscheid van de club als verzorger/fysi­otherapeut, een functie die hij maar liefst 36 jaar heeft vervuld. Hij ontving een mooie fotocollage uit handen van de voorzitter en mag zichzelf tevens ‘lid van verdienste’ van de VV Grijpskerk noemen, een titel die maar voor weinigen is weggelegd. Terwijl Siemen een goed plekje voor zijn ontvangen bloemen zocht gingen de voetballers zich opmaken voor de ‘strijd’. Als eerste waren de Old Stars aan de beurt. Middels een kort partijtje onderling konden de spieren even worden opgewarmd, zeker geen overbodige luxe trouwens. Terwijl het toernooi in volle gang was konden de niet-voetballers zich vermaken met het kijken naar oude filmpjes van het dorp Grijpskerk of alvast bezig met de woordzoeker die een ieder had ontvangen. In de pauze deed iedereen mee aan Petje op, petje af. Hilarische taferelen leverde dit op met als winnaar Jacob Nauta. De jeugd kon zich ondertussen vermaken met het gatendoel waar ook leuke prijsjes mee te verdienen waren. De dag werd afgesloten met een optreden van het muziekgezelschap “Band vrij drinken” wat enorm in de smaak viel. De sfeer van de band paste uitstekend bij de vrolijke geluiden van het Jan Meijer Toernooi.

En dan hier het openingswoord(je) van Henk de Boer, 24 mei 2014, 1e-lustrum;

Bericht van het Internet mei 2014

Goedemiddag, hartelijk welkom op het Jan Meijer Toernooi.

Als je voor een dubbeltje geboren bent zal je nooit een kwartje worden. Jan Meijer noemde mij al Henkie de Boer en na 50 jaar ben ik nog steeds Henkie de Boer. Jan had een vooruitziende blik. Ben nog steeds klein.

Voel me toch vereerd om op de 1e lustrum van dit toernooi de opening te mogen doen. Aan de hand van de vele jaarverslagen die Jan Meijer geschreven heeft, zal ik jullie wat leuke anekdotes vertellen. Ik houd het bij een paar anekdotes anders zitten we hier morgenvroeg nog.

In mijn tijd was de enige motivatie om naar een algemene ledenvergadering te gaan, om het jaarverslag van Jan Meijer aan te horen. De rest van de vergadering interesseerde ons niet. Jan had de gave om een dergelijk verslag op een leuke manier te brengen. A.d.h.v. deze jaarverslagen heb ik een aantal anekdotes/ver­haaltjes geselecteerd.

Jan was zelf ook een technicus. Zijn schijnbewegingen waren ondoorgrondelijk. Hogere wiskunde was er niets bij. Twee verhalen:

Bal op de (punt van de) schoen

Zo gebeurde het in Niekerk:

‘Grijpskerk heeft er één bij, ‘Grijpskerk heeft er één bij… die hoeft de voeten niet eens op te tillen!“

Bij het ‘intrappen’ voor de wedstrijd, werd je als tegenstander nauwlettend geobserveerd door de plaatselijke (jeugdige) supporters

Bij het intrappen stond JM op een meter of 15, 16 van het doel, waarin zijn eigen keeper de handen warm probeerde te krijgen. Plots kwam er een voorzetje vanuit de hoek strafschopgebied… waarop hij helemaal niet gerekend had. Hij reageerde dan ook geheel niet, maar… met een sierlijke boog daalde de bal op de punt van zijn rechtervoet. Nu moet je weten dat je in die tijd stevige schoenen droeg met stalen punten, om de tenen te beschermen. En hoe was het mogelijk: de bal kwam precies op de stalen punt van zijn rechterschoen, werd gelanceerd als een raket en sloeg keihard tegen de touwen!

Iedereen stond versteld. Zeker ook JM hemzelf. Hij kon er niks aan doen…

De supporters stonden met stomheid geslagen. Ze moesten het gebeuren even tot zich door laten dringen. Toen dat gebeurd was, renden ze weg, richting het eigen ‘spelershome’ om daar verslag uit te brengen en te waarschuwen voor de mysterieuze krachten van die ene Grijpskerk-voetballer. ‘Zij hebben der één bij, zij hebben der één… die hoeft de voeten niet eens op te tillen!”

Op de hak

Kort na het beëindigen van zijn actieve carrière als veldspeler moest er noodgedwongen iemand in doel bij een seniorenelftal dat hij begeleidde. Het was uit bij Actief.

Grijpskerk ‘kon het namelijk lang niet doen’ en aanval na aanval rolde op het doel van JM af.

Op zeker moment kwam links voor het doel opnieuw een tegenstander alleen op JM af, die snel zijn doel verliet om het doelvlak kleiner te maken. De spits besloot dan ook maar meteen te schieten en mikte de bal links langs JM, hard en laag bij de grond. JM was nog in volle ren en maakte een beweging met zijn handen, ging door de knieën… maar toen was de bal al naast hem.

Op wonderlijke manier raakte hij de bal, die er normaal zeker in was gegaan, het puntje van de hak van JM die net wilde ingrijpen, kreeg daardoor een zet omhoog, en belandde keihard op de lat en zo het veld weer in. Fantastische redding, zonder dat hij er zelf iets aan kon doen.

Na zijn actieve carrière als voetballer was hij actief in de jeugd

Omstreeks 1965 werd de pupillen voetbal geïntroduceerd. Een prachtige belevenis, ouders, grootouders waren enthousiast. Vooral de wedstrijdjes prachtige gezichtjes. Grote uitslagen Grijpskerk – Ezinge 9–0. Jan was zo onder de indruk dat hij al fluitend de tel kwijt was. Moest volgens de jongens 10–0 zijn. Woedend waren ze, rooie kopjes. Komt Klaas Banga met driftige stapjes op Jan af. Kist du niet beter tellen lullo.

Belt de jeugd coördinator van De KNVB naar Huize Jelsma. De tien jarige Jeen nam de telefoon op: Is je vader thuis nee, je moeder dan …ook niet. Dus je bent alleen….Nee, ben met mijn zus. Geef me die maar even. Na enige minuten , lukt niet meneer, ken haar niet uit de box kriegen.

Van de Bestuurstafel:

Elke maand was er een bestuursverga­dering, er werd vergaderd tot 22.00 uur interne voetbalzaken. Na dit tijdstip was er nog ruimte voor borrel maar wel op eigen kosten. Het spreekwoord zegt het al: Als de drank zit in de man, zit de wijsheid in de kan.

Er ontstond soms een Babylonische spraakverwarring.

Zo gebeurde het: Tegen vriend Jan van Dijk: Ik drink dien borreltje op zonder dat je ziet. Dat kan niet zei Jan van Dijk, ben toch niet blind. Wedden om een mijn pakje sigaretten. Ja zei, Jan van Dijk, een beetje wantrouwig. Jan Meijer nipte en smakkend het borreltje op. Dat zie ik ja wel zei Jan triomferend. Nou zei Jan Meijer dan heb je de weddenschap gewonnen en krijg je van mij mijn pakje sigaretten. En Jan Meijer genoot van een lekker borreltje van 1,50. En Jan van Dijk genoot van een pakje sigaretten. De vreugde van Jan van Dijk was van korte duur. Toen hij in het pakje keek zag hij maar 1 sigaret. Waarop Jan van Dijk zei: Val dood klootzak.

Na deze vergadering liep Jasper Henstra als een zich zag naaimachine tegen een lantaarnpaal op. Op de grond met gezicht naar boven: Wonderbaarlijk lispelde hij: In Eindhoven worden ze gemaakt en hier branden ze. Ja zei Jan : In Schiedam wordt het gebrouwd en hier drinken wij het op….?

1e elftal

gevat

Op een zaterdag kwam Scheidsrechter Zwaagstra uit Ijlst. Hij vroeg “Houden we het vanmiddag wel droog, Klunder. Om een uur de berichten gehoord, zee Klunder. In het midden van het land regen. Waarop Jan Meijer zei: Dan hebben we geluk dan blijven de doelgebieden tenminste droog.

Henk Broeils

Jarenlang de leider van het tweede elftal, hij kreeg mot met de grensrechter van de tegenstander. Bek dicht zei Henk anders laat ik je alle hoeken van het veld zien. Jan Meijer zei neem dan ook gelijk de hoekvlaggen mee.

Zo speelde het 1e elftal verdienstelijk tegen GVAV, tot de rust was de stand 0–3. Na de theewisseling liep de score op naar 13–1. Jan Buist, de keeper, stond trillend in doel. En riep maar tegen zijn achterhoede ga d’r veur staan, zij schieten zo verdomde hard. In de derde helft werd met GVAV nog een stevig glas bier gedronken, en ze konden er wat van.

Verzorging van Asperen

Zo hadden we Hisert Terpstra als verzorger bij het eerste elftal. Hij was een fantasierijke 60 een statige grote man. De waardering voor Hisert zijn altijd aanwezigheid werd niet altijd gewaardeerd. Zo speelde het 1e elftal in Leeuwarden een oefenwedstrijd tegen de jeugd van Cambuur. Een blessure op het middenveld. De verzorger van Cambuur een jonge vent sprintte naar de geblesseerde. Hisert op zijn eigen tempo liep ook na de geblesseerde. Op het moment dat de verzorger van cambuur klaar was, was Hisert gearriveerd bij de geblesseerde. De verzorger had geen boodschap aan Hisert en duwde de oude Hisert onderste boven met het gevolg dat hij languit naast de geblesseerde lag. Wat heb je hier te zoeken zei de verzorger. Hisert werd zo kwaad en zei ik ben gediplomeerd EHBO’er en hier krijg je last van: “Ik sell a brief schrowe naar de commissaris van de Koningin”

In de verslaglegging kon ik niet lezen of hij de brief heeft geschreven.

De kantine:

Apetrots mag de vv Grijpskerk zijn op haar eigen home. Een pracht van een onderkomen is gerealiseerd, herbouw, uitbreiding meestal uitgevoerd door eigen mensen. Zo moest Jan van de bouwcommissie naar Houthandel Haan. Ik moet een pak spiekers hebben voor de voetbalclub. Dat ken zei Wietse Haan. Hoe lang wilst ze hebben Jan? Tja, zei Jan hoe lang kenst ze missen.

oldjes

Zaten er twee oldjes achter in de kantine. Zei de een tegen de ander: Hest al heurd in de enk moet een potloodventer rondlopen. Zei de ander Och jong daar is toch geen droog brood in te verdienen ze schrijven tegenwoordig allemaal met balpen.

Gebit

Zo vroeg Fokke Hoekstra aan Jan. Hoe bevalt dij het nieuwe gebit. Jan zei, moet nog wennen, eten wil zo slecht. Wat wilst ook zei Fokke iemand met een glazen oog ken ook niet zien.

Supporter Kasje Koenes

Zo fietst oude Kasje Koenes op de Jonkerslaan, zonder licht, tuurlijk politie, Koenes jong, joe licht brandt niet, Koenes zei daar vertellen je mij niets nieuws mee, dat zie ik zelf ook wel en fietst door.., Koenes, zei de Politie, afstappen en wel direct! Verrek, kerels zei Koenes dat heb ik ook al geprobeerd, maar dat helpt ook niets en fietste doodgemoedere­erd door.

Hein Boersma de Johan Cruijff van Grijpskerk.

In het verslag 83/84 las ik Nu de woeste Hoeve(seksclub) verkocht is, is de erotiek verplaatst naar het Dorpshuis te Niezijl. Onze eigen Hein Boersma geeft daar gratis voorstellingen. Misschien kan Hein vandaag nog een voorstelling geven.

Einde

Ben nu bij het eind gekomen, aanwezigen, allen een succesvolle maar vooral een gezellig dag toegewenst. Het organiseren van dit toernooi is vrijwilligers werk.

Alle hulde aan degene die hier zijn of haar steentje heeft bijgedragen. Want zonder het werk van de vrijwilligers lukt dit niet. Dat verdient wel een applausje en ik heb een bosje bloemen gekocht voor Tiny Meijer als dank van ons allen.