Archief

Welkom op de pagina waar we u laten meegenieten van archiefmateriaal van en over de VV Grijpskerk. Alles wordt overgenomen zoals ooit gepubliceerd maar mochten er dusdanige typefouten in een bericht zitten dat een zin onleesbaar is of niet te begrijpen dan zijn deze fouten gecorrigeerd. Mocht u thuis foto’s, krantenartikelen, vaantjes, oude Inswingers etc. van de vv Grijpskerk hebben waar u niets meer mee doet, wij zijn er heel erg blij mee! Van foto’s en krantenartikelen kunnen we natuurlijk ook gemakkelijk een kopie maken voor ons archief. U kunt contact opnemen met Tiny Klunder via 06-42003813 of ttklunder@home.nl.


Ajax – FC Groningen 1-12-1996

Kort voordat de naam “Arena” zal vervallen ging de vv Grijpskerk op bezoek in deze kille betonnen klos. Vijftig enthousiastelingen gingen vanuit de kantine richting Amsterdam. De reis werd gevolgd door Nieuws TV uit Groningen, op maandag 2 december kon u getuige zijn van een (kort) verslag van het gebeuren, een mooi stukje reclame voor de vv Grijpskerk. Een verslag van de gehele reis zou u teveel vermoeien, vandaar een aantal opmerkingen van een aantal passagiers, hieruit kunt u zelf constateren hoe alles is verlopen.                             PP. 

Sjoerd Bargerbos: Na Ajax gezien te hebben ga ik vaker naar een amateurwedstrijd. 

Fam. Smit: Bij OKVC doen we dit nooit, kan ik donateur worden van Grijpskerk? En wordt Annemiek lid van dames 1.

Geertje Kuiper: Dit is mooier dan een busreis naar Oostenrijk.   

Stefan vd Kooi: Als ik geen geboren Fries zou zijn werd ik fan van FC Groningen.         

Tineke Banga: Telt buitenspel ook in deze overdekte zaal waar ze veldvoetbal spelen?   

Herman de Wind: Het waait hier nog meer als bij ons in Visvliet.   

Jan Meijer jr.: Ik heb mijn (zeur)kousen maar aangedaan. Graag was ik drie uur langer onderweg geweest om alle bussen op te zoeken die ook naar Amsterdam gingen, het leek me leuk om via Onstwedde te rijden. 

Tjeerd Hazenberg: Ik houd me rustig vandaag. Mijn a.s. schoonvader moet een goeie indruk van me krijgen (dit gold ook voor Peter Pettinga

Bertus Brander: Dit had Atze moeten zien.       

Henk Venema: van Gaal blijft langer bij Ajax….. Oh ja, Ja, hij wil de nacompetitie ook nog meemaken.             

Lieuwe Boonstra: Zullen we het volgend seizoen naar Veendam-Ajax?          Bea Jager: Wordt Veendam kampioen dan?   

Diana Vos: Nee sufferd, …..Ajax degradeert!!!!!!!                   


Uit de Inswinger van oktober 1984

Grijpskerk A2 – Marum A1

In de eerste competitiewedstrijd tegen A1 elftallen zag het er in de eerste helft niet naar uit, dat we uiteindelijk met 6-2 zouden verliezen. In een gelijk opgaande strijd kregen beide ploegen kansen, waarvan Marum in de eerste helft één benutte. Na de thee was het binnen een kwartier 4-0 door snelle uitvallen van Marum, waarop de verdediging van Grijpskerk geen vat had, hoewel ze zich dapper verweerden. Onze jongens kwamen even uit de greep van Marum waardoor Mark vd Geest tegen kon scoren. Daarna was het weer Marum wat scoorde, 5-1. Bies Khoenkhoen bracht de stand terug tot 5-2. In de slotfase moesten we alsnog een tegentreffer incasseren 6-2. De wedstrijd stond onder voortreffelijke leiding van Henk Broeils. Dat onze jongens het in deze klasse bijzonder zwaar krijgen, was voor de competitie reeds bekend. Ze zijn namelijk ingedeeld in de klasse waarin vorig seizoen A1 speelde. Deze jongens spelen nu in de klasse waaruit A2 komt. Een wonderlijke indeling van de KNVB, wat wel blijkt uit de uitslag van A1 tegen Lycurgus nl. 14-0 winst. Het zou voor onze jongens van A2 een veel grotere speelvreugde zijn, indien de vorige indeling zou zijn gehandhaaft. Maar door deze beslissing van de KNVB laten we ons niet ontmoedigen. 


Uit het jaaroverzicht 1981-1982

Het toenmalige 5e elftal werd een beetje op de hak genomen en allemaal naar huis gestuurd met een vraag, een advies of een puzzeltje. Hier een kleine opsomming:

Vraag: De laagste inkomens zijn fors gestegen de laatste jaren, hoe kan het nu toch dat het nog steeds de laagste inkomens zijn?

Vraag: Waarom van de Elfstedentocht geen zwemtocht gemaakt? Het zou ieder jaar kunnen!

Vraag: Zou de uitvinder van de typemachine doof zijn geweest?

Advies: Wie de laatste eindjes aan elkaar wil knopen moet voortdurend in touw zijn!

Vraag: Roept de koekoek voor of na de competitie?

Puzzeltje: Wat is het milieuvriendelijkste voertuig? ’t Stokpaardje


Uit de Inswinger van maart 1981

UIT DEN OUDE DOOS

Wanneer ik bij u binnenkom met de stelling “Wie wat bewaart heeft wat” trap ik meteen een open deur in. Toch vormt een zeker geval van “Wat eens was” de basis voor mijn verzameldrang die mij nu goed van pas komt in de vernieuwde “Inswinger” af en toe eens wat over “vroeger” te vertellen. ik voeg hier meteen aan toe dat dit “vroeger” alleen maar betrekking heeft op de tijd dat ik mee mocht draven in het eerste elftal en dat is door mijn niet onbegrensde kapaciteiten niet zo vreselijk lang geweest. Niettemin ben ik blij dat ik juist de periode van de opgang van de vereniging vanuit de 3-de klas onderafd. heb meegemaakt. Terug bladerend in mijn plakboek begon het allemaal 1964/1965 toen we met een riante voorsprong kampioen werden van de 3-de (laagste) klas C. Dit kampioenschap werd binnengehaald op 29 mei 1965 toen we thuis met 9-1 wonnen van Wilper Boys. In die wedstrijd kwamen we met 0-1 achter doordat ik onze keeper Gerrit Meijer kansloos passeerde!! Een bijzondere wedstrijd in die kompetitie was de uitwedstrijd tegen C.S.V.A. Deze partij wonnen we met maar liefst 25-0. Op twee na (Piet Hoogstra, Niezijl en ondergetekende) maakten alle spelers één goal. Voor aanvang van de wedstrijd zag het er overigens niet rooskleurig uit. Jacques Nauta was als gastspeler opgeroepen om het elftal te kompleteren en het was juist hij die bij het inschieten werd getroffen door een ongenadig harde pil van Sip Luchtenburg. Volledig groggy werd Jacques naar de zijkant gesleept en als een etalagepop tegen een omheiningspaaltje gezet. Gelukkig verliep het herstel zeer voorspoedig en mocht Jacques evenals Sip zelf het genoegen hebben om een doelpunt te maken. Met slechts één verliespartij (thuis tegen Oranje Nassau) werd het seizoen afgesloten op 34 punten; doelsaldo: 129 voor en 17 tegen. De topscores waren Gerrit (Snitje) Elzinga, 37; Hein Boersma, 35 en Nico v.d. Veen (v.d. Vorm?) 32 goals. Inderdaad, alsof je een emmer leeggooit! De “vaste” opstelling van Grijpskerk in 1964/1965 was: doel: Gerrit Meijer, achter: Dirk Nicolai (vóór Wim Suurbier de eerste aanvallende back van Nederland) en Sip Luchtenburg; midden: Piet Hoogstra, Ties Hazenberg en Jan Meijer/Wijt Ellens; voor: Pietje de Vries, Nico v.d. Veen (v.d. Vorm?), Hein Boersema, Pier Santema en Gerrit Elzinga. Dit elftal was niet het enige dat in 1965 als eerste eindigde. ook de A-junioren werden kampioen. Een succesvol jaar dus voor onze vereniging. De opbouw van het spelen op een hoger plan was begonnen.

Ties Hazenberg


Grijpskerk 1 seizoen 1974-1975 Vierde Klasse B

Kollum verzuimde Grijpskerk alle illusies te ontnemen (3-2)

Dat een ploeg zijn tegenstander op 3-0 heeft gezet, daarbij nog niet eens alle kansen heeft gegrepen en dan laat terugkomen tot 3-2 komt zelfs in hele grote ontmoetingen voor. Daarom niet al te veel kritiek op een Kollum, dat met Bouke Bleeker op de linksback en een Folkert v.d. Meulen op de linkshalf duidelijk, zij het dan enigszins uit nood positie, aan het verjongen is, zoals zaterdag tegen Grijpskerk toch wel bleek. De gasten die ook niet op volle sterkte kwamen en nog aarzelen om meer spelers uit de a-junioren in te zetten probeerden het eerste kwartier Kollum onder de voet te lopen met direct voetbal. Toen dit niet lukte kreeg de thuisclub ruimschoots gelegenheid om in een aardig, zij het dan niet vlekkeloos spelletje te komen. In feite was de 1-0 marge voor rust een wat te kleine voorsprong, maar na het draaien werden de roodwitten binnen tien minuten volkomen dolgedraaid en stond oranje op 3-0. Een misverstand achter was genoeg om Grijpskerk op 3-1 te brengen en toen Meindert de Boer een te zware door scheidsrechter Hummel toegekende penalty miste was Kollum de kluts kwijt en profiteerde de opgekomen aanvoerder Evert de Jonge van een nieuwe aarzeling 3-2. Dat waren de feiten in grote lijnen al was Kollum na aftrap al vrij snel weg op rechts. Toen dat nog niets opleverde kwamen de rood-witten en was het voor v.d. Meulen op de linkshalf toch wel even wennen om Kollum geblesseerde Piet de Vries te vervangen. Niet lang echter want van hem kwamen al snel enkele goede counters, waarbij Holwerda een paar maal te gretig in de buitenspel val tippelde. Appie v.d. Molen liet op de andere kant na een kwartier hard voor Kollum doelman de Vries langs zwiepen ten teken dat men ook daar attent was. Bij een goede combinatie en die zagen de toeschouwers toch meermalen deze middag van Kollum, trok Freerk Holwerda over “de hele” op Bert Henk Dam en bij diens hoge voorzet was de Grijpskerk achterhoede totaal van slag. Ferry Postma zorgde toen dat het scorebord op 1-0 kwam. Het waren Holwerda, Dam, Postma en Hoekstra die voor rust nog trachtten doelman Henk van Dijk te verrassen, doch voor thee geen resultaten, ook niet van de kant der gasten die het in deze fase nauwelijks meer zagen. Een te kleine voorsprong leek ons toen want snel na rust kwam Appie v.d. Molen voor Grijpskerk heel gevaarlijk langs Arie v.d. Kloet en Henk de Vries moest beide vuisten gebruiken om deze loeier over te stompen. Dat Anne de Vries momenteel voor Kollum inzet en als aanvoerder goud waard is bewees hij na een vijftal minuten , weliswaar kreeg hij ruimschoots gelegenheid aan te leggen na een aangegeven vrije trap van rechts. Zijn schot van zeker vijf en twintig meter sloeg echter in als een bom 2-0. Toen twee minuten later Holwerda op links bijna vanaf de hoekvlag hoog inzond, was van Dijk al reeds geslagen leek ons. Om aan alle onzekerheid een einde te maken waren de Vries en Dam beide ter plaatse om juichend mee in het nijlon te rollen.

Waarom niet doorgegaan?

Dit zal men naderhand bij toch wel afgevraagd hebben want de gasten lieten het moede hoofd hangen tot na een kwartier. Toen was men bij Kollum even onattent, hun grensrechter vlagde wel voor het feit dat het leer over de doellijn was geweest. Hummel floot echter niet en toen bracht Jeen Jelsma de stand op 3-1. Nog geen paniek dacht Kollum weer twee minuten later want de heer Hummel schonk hen een elfmetertrap. Waarschijnlijk zal Meindert de Boer zich de volgende keer wat minder zelfbewust met dit karwei belasten want hij faalde volkomen. Toch bleef de thuisklub komen en kopte Holwerda nog eens net op de kruising en moest van Dijk een kogel van Hoekstra met moeite afstoppen. Aanvoerder de Jong profiteerde nog van een nieuwe fout bij Kollum en dat bracht de eindstand op 3-2, waarbij de gasten toch af en toe goed terug kwamen en Kollum toch bewees over een goede aanvulling te beschikken.