Grijpskerk in 2I voorbeschouwing

VV Grijpskerk is ingedeeld in de 2e klasse I, een mix van de KNVB afdelingen Noord en Oost. Ten opzichte van vorig seizoen is er dus veel veranderd. Kampioen Drenthina wensen we veel succes in de eerste klasse. Mede door de versterkte degradatie regeling zijn er een aantal clubs verdwenen. Lewenborg en vv Groningen degradeerden rechtstreeks, via de nacompetitie vlogen ook vv Kollum en vv Hoogeveen er uit. Bedum wist zich knap door een prima tweede seizoenshelft én een goede serie in de nacompetitie te handhaven. Door de nieuwe indeling geen uitwedstrijden in Friesland, maar worden er heel wat kilometers gemaakt naar (voor mij) een aantal onbekende tegenstanders.

De ‘oude bekenden’

Achilles 1894
De Assenaren eindigden afgelopen seizoen op de achtste plaats, maar behaalden wel de derde periode, in de nacompetitie werd in de eerste ronde verloren van RSC uit Rossum. Achilles 1894 heeft een prachtig verleden in het zondag amateurvoetbal, met als hoogtepunt het landskampioenschap in 2000. Sinds 2016 speelt Achilles op zaterdag en is in een paar jaar opgestoomd van de vijfde naar de tweede klasse. Afgelopen seizoen werd het in Grijpskerk 1 – 1, doelpunt van Jarno Eeuwema, en in Assen een duidelijke 4 – 1 overwinning voor de thuisclub, waarbij Joost Hazenberg namens Grijpskerk de eer redde.

SV Bedum
De Bedumers hadden een zeer merkwaardig seizoen. De eerste wedstrijd werd gewonnen, maar daarna ging het heel snel bergafwaarts en volgden er vele nederlagen en af en toe een puntendeling. Na twee periodes leek degradatie onafwendbaar, maar uiteindelijk kwam daar toch de wederopstanding met vijftien punten in de laatste periode. De goede lijn werd doorgezet in de nacompetitie voor handhaving. Achtereenvolgens Hardegarijp, Workum en (in de finale) Groen Geel werden verslagen, dus zien we de Bedumers komend seizoen toch terug in de tweede klasse. In Bedum won Grijpskerk afgelopen seizoen met 3 – 1, doelpunten van de gebroeders Schoenmaker en Stephan Reker. In Grijpskerk won de thuisclub met 4 – 2 dankzij twee doelpunten van Joost Schoenmaker, eentje van Jordi Leijenaar en Bjorn Baar.

LTC
LTC uit Assen heet voluit Speeltuinvereniging Langedijk Talmastraat Combinatie en speelt op Sportpark De Hoogte. Na promotie in 2019 is de club een stabiele tweede klasser en eindigde afgelopen seizoen op de zesde plaats, vlak achter Grijpskerk. Grijpskerk won afgelopen seizoen beide onderlinge confrontaties. In Assen met 3 – 1 dankzij twee doelpunten van Jorin de Boer en één van Joost Schoenmaker. In Grijpskerk werd het na een spannende wedstrijd 3 – 2, waarbij Grijpskerk een 0 – 2 achterstand omzette in een overwinning. Jelle Schoenmaker scoorde twee keer en Joost Hazenberg was vlak voor tijd ‘het goudhaantje’.

Gorecht
Gorecht uit Haren had van afgelopen seizoen ongetwijfeld meer verwacht. Na de eerste periode stond de ploeg keurig tweede, maar daarna kwam de klad er in, resulterend in een teleurstellende zevende plaats in de eindstand. Grijpskerk verloor in de eerste competitiewedstrijd thuis met 2 – 3. Na een 2 – 0 voorsprong, door doelpunten van Joost Schoenmaker en Gert Jan Soldaat, ging het in de slotfase toch nog mis. In Haren werden de punten gedeeld, 1 – 1, Joost Schoenmaker scoorde.

Noordscheschut
Noordscheschut wilde na de degradatie in 2023 zo snel mogelijk weer promoveren, maar moest het in de titelstrijd toch afleggen tegen Drenthina, het eindigde als tweede. Ook promoveren via de nacompetitie lukte niet, in de eerste ronde werd nog wel gewonnen van Leovardia, maar WKE ‘16 lag in de tweede ronde dwars. In Noordscheschut verloor Grijpskerk vlak na de winterstop met 2 – 0. In een spectaculaire laatste competitie wedstrijd, waarbij Grijpskerk een 1 – 4 achterstand goed maakte, werd het 4 – 4, met doelpunten van Gert Jan Soldaat, Jesse Broeils, Stephan Reker en een eigen doelpunt.

VEV ‘67
De geel-zwarte formatie uit Leek heeft er inmiddels al weer zes seizoenen opzitten in de tweede klasse. Na degradatie in 2018 werd telkens een plekje in de top vier behaald, een periodetitel werd afgelopen seizoen net gemist. VEV ’67 eindigde één plekje boven Grijpskerk, maar wist niet te winnen van de Smalruggen. In Grijpskerk werd het 4 – 1, wie herinnert zich niet de prachtige treffers van Brian Tefi, waarbij met name het schot van voor de middenlijn over de keeper in de goal prachtig werd beschreven door Paul Zweverink van DvhN. Ook zijn vrije trap was van grote schoonheid! Brian scoorde twee keer dus, Joost Schoenmaker en Stephan Reker droegen ook bij aan deze prachtige overwinning. In Leek werd het 3 – 1 voor Grijpskerk, een eigen doelpunt van VEV, Jorin de Boer en Joost Schoenmaker noteren we als doelpuntenmakers.

Eén degradant:

VV Hoogezand
VV Hoogezand speelde afgelopen seizoen in de gemengde (zaterdag en zondag clubs door elkaar) eerste klasse J. Ze eindigden op de elfde plaats en moesten de nacompetitie in om te handhaven. Dat lukte dus niet, in de finale werd met 3 – 1 verloren van SC Stiens. Hoogezand speelt in het rood – zwart, op sportpark De Kalkwijck.

De promovendi:

VV Helpman
Helpman werd afgelopen seizoen kampioen in de derde klasse C. Het was een spannende competitie waar het pak ‘m beet tot drie wedstrijden voor het einde nog alle kanten uit kon en er veel titelkandidaten waren. Uiteindelijk bleef Helpman onder andere Zuidhorn en Groen Geel net voor. Grijpskerk en Helpman speelden nog niet zo lang in competitieverband tegen elkaar, namelijk het seizoen 2022 – 2023, inderdaad, het kampioensjaar van Grijpskerk. In Grijpskerk werd het 4 – 0, twee doelpunten van Brian Tefi, eentje van Henk de Boer en Jorin de Boer. In Helpman werd het 3 – 3, Jesse Broeils, Joost en Jelle Schoenmaker vonden het net.

FC Meppel
FC Meppel werd afgelopen seizoen kampioen in 3D. Daarmee werd de degradatie van het seizoen daarvoor meteen rechtgetrokken. In 2011 – 2012 speelden Grijpskerk en Meppel voor het laatst tegen elkaar, dat was toen in de eerste klasse. In Grijpskerk werd het 1 – 1, namens Grijpskerk scoorde Jan Martijn Huitema. In Meppel won de thuisclub met 2 – 0. Grijpskerk degradeerde dat seizoen naar de tweede klasse, FC Meppel werd achtste.

Be Quick ‘28
De Zwollenaren eindigden afgelopen als tweede in de derde klasse C van Noord, vlak achter kampioen FC Meppel. De eerste periode werd een prooi voor Be Quick ’28 en dat betekende nacompetitie. Berlikum (4 – 1), Leeuwarder Zwaluwen (2 – 0) en in de finale Rijperkerk (2 – 1) werden verslagen en dat betekende feest voor de Blauwvingers, die blijkbaar liefhebbers zijn van Friese tegenstanders. Na een jaar op derde klasse niveau terug naar de tweede klasse. Be Quick ’28 speelt in het rood – zwart. Be Quick speelt zijn thuiswedstrijden op Sportpark Ceintuurbaan, vlakbij het stadion van PEC Zwolle.

Nieuwkomers uit het Oosten:

WVF
WVF speelt op sportpark De Weide Steen aan de Stinsweg in Zwolle. De club dankt zijn naam (sinds 1940 – 1941) aan drie Zwolse buurtschappen  Westenholte, Voorst en Frankhuis. De vereniging heeft maar liefst vijftien senioren teams. De clubkleuren zijn blauw – wit. WVF speelde afgelopen seizoen in Oost 2H, eindigde op een keurige vierde plaats en mocht de nacompetitie in. In de eerste ronde was SC Bemmel meteen het eindstation.

SV Nieuwleusen
SV Nieuwleusen kwam afgelopen seizoen uit in Oost 2I. De in het oranje – zwart spelende club eindigde op een prima tweede plaats. In de nacompetitie werd de finale met 2 – 1 verloren van DOS Kampen. SV Nieuwleusen speelt zijn thuiswedstrijden op sportpark ’t Klaverblad.

SV Gramsbergen
SV Gramsbergen eindigde in Oost 2I afgelopen seizoen op de vijfde plaats en ging met de derde periode aan de haal. In de finale werd met 1 – 0 verloren van SC Bemmel. De clubkleuren zijn groen – wit, de thuiswedstrijden worden afgewerkt op ’t Hoge Holt.

Tot slot: vv Grijpskerk
Wát een prachtig seizoen was het voor Grijpskerk! De ploeg van trainer Rinie Jurna, die begint aan zijn zesde seizoen, wist zich na het kampioenschap keurig te handhaven in de toch pittige tweede klasse en zich al ver voor het einde van de competitie veilig te spelen. Met twaalf overwinningen, acht gelijke spelen en zes nederlagen werd het een mooie vijfde plaats, niet eens zover van een (vervangende) periodetitel. Opvallend was het scorend vermogen van de ploeg, 65 goals, alleen Noordscheschut (70) maakte meer treffers.

Het vertrek van topscorer Joost Schoenmaker naar Drachtster Boys (succes Joost) zal opgevangen moeten worden. Ook Brian Tefi en Jorn van der Wilt zien we komend seizoen niet meer in actie op de Enk, we wensen beide spelers succes bij respectievelijk Blauw Wit ’34 in Leeuwarden en Heiligerlee. Aan trainer Rinie Jurna en de staf de mooie taak de ontstane leegtes op te vullen met aanstormende talenten. Alle vertrouwen in!!

JanR