Jeugdtraining bij warm weer

Een vraag die regelmatig voorkomt bij bepaalde weersomstandigheden: “Gaat de training door?” In bijna alle gevallen is het aan de trainer om te bepalen of een training wel of niet doorgaat. Alleen bij extreme (weers)omstandigheden kan er vanuit de club worden besloten om een training niet door te laten gaan.

Deze week stijgt het kwik hoger dan het normaal in deze tijd doet. En dat zorgt ervoor dat ouders vragen of de training vandaag (woensdag) doorgaat. Zoals in de vorige alinea staat is het in dit geval aan de trainer om dat te bepalen. Hij of zij houdt bij het doorgaan uiteraard rekening met de ‘zwaarte’ van de training. Of bijvoorbeeld met de ondergrond: wordt het gras of kunstgras.

Bij verschillende weersomstandigheden is het altijd verstandig om rekening te houden mét die omstandigheden. Is het warm, doe dan koele(re) kleding aan en neem voldoende water mee. Regen? Zorg er dan voor dat je hier op bent voorbereid. Koud? Neem een jas mee zodat je niet teveel afkoelt.

En wat zijn dat extreme (weers)omstandigheden? Die vraag is natuurlijk niet altijd zwart of wit te beantwoorden. Een leidraad is het advies van de kleurcodes van het KNMI. Of wanneer weersomstandigheden langere tijd zodanig zijn dat trainen in brede zin en en in verband met de gezondheid of de terreinomstandigheden niet verantwoord is.

Uiteraard kan ieder individu voor zichzelf afvragen of het voor zichzelf prettig of verantwoord is om te trainen. Stem dit dan ook af met de trainer of leider van het team.

En als vanuit de club wordt besloten om een en ander niet door te laten gaan, dan wordt altijd geprobeerd dit zo vroegtijdig mogelijk te communiceren via de speciale appgroep van de leiders, via de website en/of de social mediakanalen.