Jeugdscheidsrechters hebben aftrap gedaan

Hoewel de eerste bijeenkomst midden in de zomervakantie was, kwamen maandag 14 augustus bijna alle jeugdscheidsrechters samen voor het eerste seizoensoverleg. Doel van de bijeenkomst was om terug te blikken op afgelopen seizoen en vooruit te blikken op het aanstaande. De algehele reactie: het gaat mooi en we hebben er zin in. Al zijn er ook een aantal aandachtspunten.

Samen ervaringen delen

Scheidsrechters zijn cruciaal bij voetbal. Als ze er niet zijn, wordt er niet gevoetbald. Wat opvalt bij het eerste overleg is de wil om elkaar te helpen en om bokje voor elkaar te staan. Daarbij deelden de meer ervaren scheidsrechters hun ervaringen met de scheidsrechters die nog niet lang actief zijn. Het is de bedoeling dat dit komend seizoen vaker gaat gebeuren. Zowel langs het veld als achteraf na een wedstrijd.

Het komende seizoen is het ook de bedoeling om vaker gezamenlijke bijeenkomsten te organiseren. Bij de bijeenkomsten is de wens om een externe scheidsrechter of KNVB-vertegenwoordiger aanwezig te laten zijn om diens ervaringen te delen en spelsituaties uit te leggen. Zo willen we de kennis van onze clubscheidsrechters uitbreiden.

Gedrag

Een belangrijk punt tijdens het overleg ging over gedrag. Een aantal scheidsrechters heeft afgelopen seizoen te maken gehad met reacties die niet horen bij een sportieve omgeving. Gelukkig is bij bijna alle gevallen excuses aangeboden. Al blijft het vervelend om met zo’n situatie te maken te krijgen. Zeker als blijkt dat in enkele gevallen het om eigen spelers of ouders gaat die zich verbaal vervelend uitten. Opmerkingen die verder gaan dan alleen om verschil van inzicht in een spelsituatie. De leidsmannen en -vrouwen zijn er juist om thuiswedstrijden mogelijk te maken.

Geen deelnemer, dan achter de boarding

Het is belangrijk om te benadrukken dat bezoekers afstand moeten houden van het speelveld. Deelnemende spelers staan in het veld, reserve spelers en directe begeleiding langs de lijn. Supporters horen altijd op afstand van het veld te staan. Is er een boarding aanwezig dan moeten supporters altijd achter die boarding staan. En dus niet op bijvoorbeeld het kunstgrasveld. Ook niet in de dug outs als die niet bezet zijn door spelende teams.

Een ander onderwerp dat op tafel kwam waren de materialen voor scheidsrechters. De jeugdcommissie gaat hiernaar kijken en komt met passende materialen om scheidsrechters te ondersteunen. Alles om het enerzijds prettig te maken voor de scheidsrechters zelf, maar vooral om jeugdwedstrijden voor alle deelnemers leuk te houden.

Extra scheidsrechters meer dan welkom

Het fluiten van wedstrijden is zoals gezegd belangrijk. Zonder scheidsrechters, geen wedstrijden. Om die reden kan de jeugd extra scheidsrechters gebruiken. Bij de jongste jeugd is het gebruikelijk dat vaak een ouder het toezicht als spelbegeleider op zich neemt als er geen scheidsrechter beschikbaar is. De regels zijn simpel en de spelbegeleider laat de kinderen vooral spelenderwijs doorvoetballen. Ze moeten zelf het spel ontdekken. Ben je benieuwd naar een rol als spelbegeleider of als scheidsrechter? Neem dan contact op met Sipke van der Vaart of Anthony Hogeveen via jeugd@vvgrijpskerk.nl