Grijpskerk 1 volgend seizoen in 2e klasse J – JanR’s kijk op de tegenstanders

Afgelopen week werd de indeling van het eerste elftal bekend. Komend seizoen is het vlaggenschip van VV Grijpskerk na tien jaar afwezigheid terug in de tweede klasse. Dat levert ongetwijfeld mooie wedstrijden op. Tegen oude bekenden, maar ook tegen hele nieuwe tegenstanders. Soms in een ander jasje.

Jan Riemersma dook in de archieven van onder meer VoetbalNoord.nl en belicht alle tegenstanders vanuit het perspectief van VV Grijpskerk. JanR: “Aanvullingen, verbeteringen (een vergissing is snel gemaakt) zijn van harte welkom.” zocht voor de liefhebber uit wie de tegenstanders voor komend seizoen zijn.

Tweede Klasse J zaterdag, seizoen 2023 – 2024

Achilles 1894

De Assenaren eindigden afgelopen seizoen op een keurige derde plaats, achter kampioen Velocitas 1897 en de uiteindelijke winnaar van de nacompetitie Marum. De derde plaats leverde een plek in de nacompetitie op om promotie, maar in de eerste ronde maakte Leeuwarder Zwaluwen meteen aan alle illusies een eind, het werd 5 – 0. Achilles 1894 heeft een prachtig verleden in het zondag amateurvoetbal, met als hoogtepunt het landskampioenschap in 2000. Sinds 2016 speelt Achilles op zaterdag en is in een paar jaar opgestoomd van de vijfde naar de tweede klasse. Grijpskerk heeft geen officiële wedstrijden gespeeld tegen Achilles 1894.

SV Bedum

De Bedumers eindigden afgelopen seizoen op een veilige zevende plek in de tweede klasse. Onder de nieuwe naam SV Bedum er inmiddels al 10 seizoenen op zitten, de laatste jaren in de tweede klasse. In Grijpskerk kennen we de club natuurlijk nog uit de tijd van CVVB. Grijpskerk heeft een mooie historie als het gaat om confrontaties met CVVB, tegen SV Bedum is in competitie verband nog nooit gespeeld. CVVB tegen Grijpskerk stond voor het laatst op het programma in het seizoen 2011 – 2012 in de eerste klasse, beide wedstrijden wonnen de Bedumers met 1 – 0, dankzij Eric Setz en Frank Roorda. CVVB eindigde dat seizoen als vierde, Grijpskerk degradeerde

Drenthina

De groen-witte formatie uit Emmen is al jaren een vaste klant in de tweede klasse J. Eén keer een uitstapje naar de eerste klasse in 2016 – 2017, meteen gedegradeerd. Afgelopen seizoen heeft Drenthina lang meegedaan in de top van de tweede klasse, maar uiteindelijk werd het een vijfde plaats, slechts drie punten achter op een nacompetitie plaats. In het seizoen 2011 – 2012 zat Grijpskerk voor het laatst bij Drenthina in de competitie. In Emmen werd het 2 – 1, doelpuntenmakers Emad Sanafikhah en Willem Prins, namens Grijpskerk scoorde Laurens Bloem. In Grijpskerk was Drenthina de meest gelukkige en trok aan het langste eind, het werd 1 – 3, doelpuntenmaker Jeen Wobbes namens de thuisclub en Tom Brinks, Jonne de Boer en Stefan Holties namens Drenthina. De Emmenaren eindigden dat seizoen als elfde, Grijpskerk degradeerde.

LTC

LTC uit Assen heet voluit Speeltuinvereniging Langedijk Talmastraat Combinatie en speelt op Sportpark De Hoogte. Na promotie in 2019 is de club een stabiele tweede klasser, hoewel afgelopen seizoen op het nippertje nacompetitie om degradatie werd ontlopen. Op doelsaldo werd Zuidhorn naar de ‘fatale’ negende plaats verwezen, inmiddels weten we hoe dat is afgelopen voor de goede buur uit het Westerkwartier. In 2011 – 2012 speelden LTC en Grijpskerk voor het laatst tegen elkaar. In Assen won LTC met 4 – 2, met als doelpuntenmaker Marcel Lubberts (2 keer), Johan van Dijk en Tim Korenhof voor LTC, namens Grijpskerk scoorden Laurens Bloem en Bernard Steenbergen. In Grijpskerk werd het 0 – 0. LTC eindigde dat seizoen als zesde, Grijpskerk degradeerde.

Vv Kollum

De dichtstbijzijnde uitwedstrijd is tegen Kollum. Bij Kollum denken we natuurlijk meteen aan Ron de Boer, inwoner van Grijpskerk, tevens oud speler én trainer van Grijpskerk. Ron begint aan zijn zesde seizoen in Kollum, een teken van tevredenheid van beide kanten. Kollum eindigde afgelopen seizoen op de zesde plaats, met als bijzonderheid slechts twee gelijke spelen. Grijpskerk en Kollum speelden voor het laatst in de competitie tegen in elkaar in de derde klasse B in het seizoen 2018 – 2019. In Kollum werd het een zeer gemakkelijk overwinning voor Kollum, 3 – 0, doelpunten van Gerard van Zonneveld (2 keer) en Joop Pijnacker. In Grijpskerk won de thuisclub zeer verrassend  dankzij een treffer van Raymond Pietens met 1 – 0. Kollum eindigde dat seizoen als tweede achter kampioen Zwaagwesteinde, via de nacompetitie wisten de Oranjehemden dat seizoen te promoveren naar de tweede klasse. Grijpskerk moest zich dat seizoen tevreden stellen met een plaats in de middenmoot.

Hoogeveen

Hoogeveen eindigde in de derde klasse D op royale achterstand van ZZVV als tweede. Dat betekende een plek in de nacompetitie, waarin achtereenvolgens sv Oosterwolde, Klazienaveen en (in de finale) Zuidhorn werden verslagen. Na zes seizoenen in de derde klasse eindelijk promotie. Dubbel feest voor vv Hoogeveen, de zondagafdeling werd kampioen en promoveerde naar de derde divisie.  Grijpskerk heeft geen historie als het gaat om wedstrijden tegen Hoogeveen.

Gorecht

Gorecht uit Haren speelde afgelopen seizoen in de eerste klasse. De tiende plaats in de eindstand betekende nacompetitie om er in te blijven, en dat lukte dus niet. Marum was in de finale na een bloedstollende wedstrijd de uiteindelijke winnaar met 4 – 3 en promoveerde, Gorecht dus een stapje terug, tot grote teleurstelling van trainer Hans van der Ploeg die er al een jaar of vijf aan het roer staat. Ondanks veel speurwerk heb ik niet kunnen achterhalen of Grijpskerk en Gorecht in de competitie eerder tegen elkaar gespeeld hebben.

Noordscheschut

Noordscheschut speelde afgelopen seizoen in de eerste klasse E, dat is in Oost. De tiende plaats betekende nacompetitie, in de eerste ronde viel gelijk het doek door een 3 – 1 nederlaag tegen Unicum uit Lelystad. Dat is de tweede degradatie op rij voor Noordscheschut, in 2022 degradeerden ze uit de Hoofdklasse. Grijpskerk en Noordscheschut troffen elkaar voor het laatst in het seizoen 2010 – 2011. Grijpskerk won thuis in de vrieskou met 3 – 2, doelpuntenmakers Jasper Ludema, Laurens Bloem en Bernard Steenbergen, namens de bezoekers Kevin Wemmenhove en Martin Santingh.  In Noordscheschut won de thuisploeg met 2 – 1, Bernard Steenbergen zette Grijpskerk al vroeg op voorsprong, maar de gelukkige winst ging toch naar de thuisclub, dankzij Bas Wachtmeester en Martin ‘Mannes’ Santingh. Beide ploegen eindigden dat seizoen in de middenmoot.

VEV ‘67

De geel-zwarte formatie uit Leek heeft er inmiddels al weer vijf seizoenen opzitten in de tweede klasse. Na degradatie in 2018 werd telkens een plekje in de top 4 behaald, ook komend seizoen zal de formatie van trainer Kees Pranger mee gaan doen om de bovenste plekken. In het seizoen 2008 – 2009 speelden Grijpskerk en VEV ’67 voor het laatst tegen elkaar in competitieverband. In Grijpskerk won VEV ’67 met 2 – 0. Grijpskerk won in Leek met 3 – 4, na een heroïsche en memorabele wedstrijd, waarin VEV ’67 twee keer op voorsprong kwam, maar Jacob Nauta met een geweldige kopbal de wedstrijd besliste. Trainer Kees Pranger (all time topscorer van de club) scoorde twee keer namens VEV ’67, Grijpskerk werd dat jaar kampioen

VV Groningen

Half februari 2023 trok VVG zich wegens financiële problemen terug uit de eerste klasse. De club maakt een herstart, moest wel degraderen en zien we komend seizoen dus terug in de tweede klasse. VVG stoomde binnen zes jaar op van de vijfde naar de eerste klasse waar ze vijf jaar konden handhaven. Grijpskerk en VVG hebben in het seizoen 2014 – 2015 de degens gekruisd in 3C. In Grijpskerk zorgden Jorin de Boer en Ron Stoutmeijer voor een 2 – 0 voorsprong, toch won VVG door doelpunten van Rene Kliphuizen, Robert Oosterhof en Gregory Daalman met 2 – 3. In Groningen won VVG met 5 – 2, Robert Oosterhof deed met 4 treffers Grijpskerk veel pijn, namens Grijpskerk scoorden Teie van der Hoek en Ron Stoutmeijer. Grijpskerk eindigde dat seizoen als elfde en wist zich via de nacompetitie te handhaven, VVG werd vijfde.

FC Surhústerfean

De fusieclub uit Surhuisterveen doet voor het eerst onder deze naam mee in de tweede klasse, omdat zaterdagvereniging ´t Fean ´58 is gedegradeerd uit de eerste klasse. Na vier seizoenen in de tweede klasse promoveerde ’t Fean ’58 in 2022 naar de eerste klasse. ’t Fean ’58 had een moeizame seizoenstart, na 8 wedstrijden slechts één puntje. In de tweede periode werden 7 punten gehaald, in de derde periode zelfs 13, deze mooie opmars was niet voldoende om rechtstreekse degradatie te voorkomen. In het seizoen 2017 – 2018 speelden Grijpskerk en ’t Fean ’58 voor het laatst tegen elkaar in de derde klasse B.  In Surhuisterveen werd er niet gescoord. In Grijpskerk won de kampioen ’t Fean ’58 met 2 – 1. Doelpuntenmakers Joost Nieuwenhuis en André van der Molen namens de bezoekers, Joost Schoenmakers deed in de slotfase nog iets terug namens Grijpskerk.

FC Wolvega – aanvulling na publicatie

FC Wolvega speelde de afgelopen seizoenen in de andere tweede klasse K, met alleen maar Friese tegenstanders. Een veilige zevende plaats was het resultaat. Na twee promoties op rij in 2017 en 2018 weten ze zich al vier seizoenen keurig te handhaven in de tweede klasse. Wolvega speelt in het blauw – wit. Grijpskerk kent geen historie tegen Wolvega.
AANVULLING – Volgens de overlevering en met dank aan Harry Meijer en Klaas Banga blijkt dat Grijpskerk 1 tóch in competitieverband de degens heeft gekruist met FC Wolvega. En wel in het seizoen 1982-1983, in de derde klasse. Thuis werd verloten en uit in Wolvega werd het 1-1 door een doelpunt van Jan Dunning. Wolvega werd dat seizoen kampioen, waarbij Grijpskerk degradeerde.

FC Lewenborg

De Stadjers werden afgelopen seizoen met grote afstand kampioen in de zondag derde klasse C. Van de 22 wedstrijden werden er 20 gewonnen, 1 keer gelijk, 1 nederlaag. De vereniging heeft besloten op zaterdag te gaan spelen en is dus terecht gekomen in 2 J. De clubkleuren zijn oranje – wit. Grijpskerk heeft nog nooit in competitieverband tegen FC Lewenborg gespeeld.

Grijpskerk

Wát een topseizoen was het voor Grijpskerk! De ploeg van trainer Rinie Jurna, die begint aan zijn vijfde seizoen, leek niet te kunnen verliezen, totdat runner-up Groen Geel in de allerlaatste wedstrijd toch nog de kampioen wist te vloeren.  Door het zeer verdiende kampioenschap keert Grijpskerk na tien jaar terug in de tweede klasse. Jurna wist van zijn selectie een prachtig collectief te smeden. Een prima mix van routine en jeugdige spelers vormen een mooie uitdaging om in de zware tweede klasse het hoofd boven water te houden.

JanR