Noodkreet en oproep: Zonder scheidsrechters geen (jeugd)voetbal

Door verschillende omstandigheden zijn er momenteel bij thuiswedstrijden weinig jeugdscheidsrechters beschikbaar. Het is daarbij serieus denkbaar dat we binnenkort wedstrijden moeten afgelasten, omdat de planning niet rond te krijgen is. En dat willen we als club voorkomen. Daarbij hebben we wel hulp nodig. Waar we niet lang op kunnen wachten. Overigens geldt dat ook voor de seniorenafdeling scheidsrechters meer dan welkom zijn.

Verenigingsscheidsrechters
Jeugdscheidsrechters zijn enthousiaste vrijwilligers die op de zaterdagochtend een voetbalwedstrijd willen begeleiden. Zonder scheidsrechter is er geen wedstrijd. Als vereniging is het nodig om zelf scheidsrechters aan te stellen. Het is dus niet zo dat de KNVB of een andere partij de rol van scheidsrechter op zich neemt.

Spelbegeleider of scheidsrechter
De rol van de scheidsrechter is afhankelijk van de leeftijdscategorie van een jeugdteam. In de leeftijdscategorie Onder 8 jaar tot en met Onder 10 jaar, is er eigenlijk geen sprake van een scheidsrechter, maar van een spelbegeleider. Die spelbegeleider houdt vooral toezicht op de wedstrijd die wordt gespeeld. En helpt als de kinderen er zelf niet uitkomen. In die leeftijdscategorie gaat het vooral om het ontdekken van het spel.

Vanaf de jeugdcategorie Onder 11 is sprake van een scheidsrechter. Bij die leeftijdscategorie spelen de kinderen op een (bijna) half veld. Vanaf Onder 13 wordt voetbal op een groot veld gespeeld en komt ook meer de rol van de scheidsrechter naar voren. Ofwel, een leidsman of -vrouw die toezicht houdt op het spel.

Zonder scheidsrechter geen wedstrijd
Onze voetbalclub kan niet zonder de inzet van vrijwilligers. Bepaalde vrijwilligerstaken zie je niet omdat ze vooral achter de schermen plaatsvinden. Andere vrijwilligerstaken zie je wel omdat ze echt zichtbaar zijn. De taak of rol van de scheidsrechter is daar één van. Het is bovendien een van de meest belangrijke rollen. Immers, zonder scheidsrechter kan er geen wedstrijd worden gespeeld.

Huidige scheidsrechters
De vrijwilligers die momenteel de rol van scheidsrechter of spelbegeleider vervullen, hebben in bijna alle gevallen ook nog een andere betrokkenheid bij de club. Bijna allemaal voetballen ze zelf ook nog in een ouder team. Of zijn ze leider bij zo’n team. Daardoor zijn er beperkingen om een wedstrijd te fluiten. We moeten daarom ons scheidsrechterskorps uitbreiden. En wel op korte termijn, omdat een aantal scheidsrechters door allerlei redenen niet inzetbaar is.

Wat er nodig is
Als spelbegeleider of scheidsrechter is het vooral belangrijk om enthousiast te zijn. Om de wil te hebben twee jeugdteams een mooie voetbaldag te bezorgen. Daarbij is het ook nodig om kennis te hebben van de spelregels. Spelregels die je overigens kunt leren door een training of opleiding te volgen die je aangeboden krijgt. Als spelbegeleider is het vooral belangrijk om kinderen te kunnen motiveren zelf oplossingen te zoeken en ze af en toe wat hulp te bieden. Als scheidsrechter is het belangrijk dat je waar nodig zo nu en dan op je strepen moet kunnen staan.

Wie zoeken we
Als vereniging zoeken we vooral enthousiastelingen. Ouders, broers, zussen, ooms, tantes of anderen, iedereen kan zijn steentje bijdragen. Het is fijn als je (zo nu en dan) op de zaterdagmorgen beschikbaar bent. Bij voldoende respons is het niet nodig om iedere week ingepland te worden en kan er met een rooster gewerkt worden. Bij de jongste jeugdteams mag je al spelbegeleider zijn vanaf 14 jaar.

Meer informatie
Als voetbalclub zijn we dus oprecht, met spoed op zoek naar extra scheidsrechters en spelbegeleiders. Voel je de verantwoordelijkheid en ben je betrokken? Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Anthony Hogeveen (ahogeveen@hotmail.com, 06-12848554) of Sipke van der Vaart (sipkevdvaart@hotmail.nl, 06-37336700).

Op de website van de KNVB zijn meer achtergronden te vinden. Zie daarvoor www.knvb.nl.